fbpx

Blog Details

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the cattle on

Да пиеш чай и да топиш бисквитка в него е запазена марка на британците.

Традицията на следобедния чай (the afternoon tea) води началото си от 1840-те и неин родител е Херцогинята на Бедфорд Ана. За да не огладнява твърде много преди вечеря, херцогинята изисквала всеки ден около четири часа поднос с чай, хляб и масло. Тя започнала да кани свои приятели на тази лека следобедна закуска и постепенно традицията се разпростряла из цяла Англия, а в последствие и в най-отдалечените ъгълчета на Империята. 

Да обсъждаш членовете на кралското семейство

През последните седмици покрай оттеглянето на принц Хари и съпругата му Мегън Маркъл от кралския двор със сигурност си правил/а едно от най-типичните британски неща – да четеш новини и клюки за кралското семейство, които да обсъждаш с приятели. Още от векове назад интригите и обсъждането на фигури от артистокрацията е било типично забавление по време на социалните сбирки на висшата класа. Днес благодарение на медиите, това е характерна част от живота на редовия британски гражданин.

Да се извиняваш – Saying I’m sorry

Британците са пословични със своята учтивост, а „I‘m sorry“ е изразът, който със сигурност ще чуеш още в първия момент, в който стъпиш на острова. Според едно проучване, средностатистическият британец го използва средно по 8 пъти на ден, а една осма от интервюираните дори споделили, че се извиняват по над 20 пъти. Когато казват sorry далеч не означава, че винаги съжаляват за нещо. Изразът се използва в широк спектър от ситуации, дори такива, над които нямат никакъв контрол като времето или когато някой се бутне в тях.

Да се редиш на опашка – Queuing

За повечето от нас реденото на опашка вероятно е едно от най-досадните неща. Все пак вариантът за безпардонно блъскане без никакъв ред също не е за предпочитане. Днес опашки се заформят в цял свят и във всякакви ситуации – в магазина, на касата в музея, при преминаване на контрол по сигурността. Смята се, че дължим този подреден и учтив начин на изчакване на британците. 

Неделно печено – The Sunday Roast

За целия западен свят неделя е денят за почивка, който традиционно отделяме на семействата си. Неделните обеди обикновено са разточителни и обилни. В Англия, the Sunday roast е обядът, на който семействата се събирали след неделната литургия. Той включва печено месо, печени картофи или друг вид кореноплодни зеленчуци, Йоркширски пудинг, сос грейви и други. Смята се, че традицията в неделя да се обядва печено месо идва още от времето на Хенри VII.

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...