fbpx

Blog Details

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големият спор кой какво ще празнува. Дали Деня на любовта – Свети Валентин, Празника на виното – Трифон Зарезан или в най-добрия случай и двете. 

За българския Трифон Зарезан всички знаем, че е празникът на лозарите, кръчмарите и градинарите. На този ден в различните краища на България се извършват и разнообразни обреди, но общото е, че навсякъде лозите се зарязват, пеят се песни и се пие вино. Традиционната празничната трапеза обикновено включва отново вино, пълнена кокошка с ориз или булгур и питка.

Но да се върнем към Свети Валентин. Интересното е, че според католическата църква има цели трима светии с това име, а историята на празника и неговия патрон е обгърната в мистерия.

Според някои източници Св. Валентин бил духовник, живял през трети век в Рим. Император Клавдий II смятал, че неженените младежи били по-добри войници и заради това им забранил да се женят. Свети Валентин обаче продължил да сключва бракове, заради което бил екзекутиран. 

Друга история разказва за духовник също наречен Валентин, който помагал на християните да избягат от римските затвори. Според легендата той изпратил първата „валентинка“ на своята изгора, вероятно дъщеря на един от тъмничарите с посланието “От твоя Валентин”. Буквалният превод на английски From your Valentine, всъщност е и посланието, което традиционно се вписва днес във „валентинките“. 

Много християнски празници са се появили около езически такива. Всъщост Свети Валентин се чества точно преди езическия Луперкалия (Lupercalia). Това бил празникът в чест на Фавн, древноримски бог на овчарите и селяните, който закрилял техните животни и ниви. На този ден се почитали и основателите на Рим – Ромул и Рем. Извършвали се жертвоприношения и се сватосвали млади момичета и момчета. 

Празникът Луперкалия бил забранен от християните и през пети век католическата църква обявила 14-ти февруари за денят на Свети Валентин. Чак през средновековието обаче този ден започнал да се смята за ден на любовта, тъй като се вярвало, че тогава птиците започват периода на чифтосване. 

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...