fbpx

Blog Details

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има няколко условности. Ако вземем предвид майчиния език, най-много хора говорят Мандарин и Испански. Хората, чийто първи език е английски са 379 милиона, което ги поставя на трето място в класацията.

Ако включим всички езици, които говори населението на планетата, което включва майчиния и всички допълнително изучавани езици, то можем да твърдим, че английският е най-масовият език. Според различни проучвания по темата, около 1.268 милиарда души говорят свободно английски – това означава, че са повече от говорещите немски, френски, италиански и руски език … взети заедно!

Това отваря вратата към света за всеки, който може да говори свободно най-масовият език на планетата! Факт е, че в повечето големи европейски градове, едно средно ниво на английски (B2, C1) ще бъде достатъчно, да се ориентираш и да комуникираш с местните. Все пак има някои места, където английският ще ти бъде по-полезен от други.

Вече ти споделихме за Южна Африка и прекрасните неща които можеш да видиш и правиш там. Освен ЮАР и добре познатите ни Великобритания, САЩ и Австралия, правителството на Обединеното Кралство посочва Ямайка, Барбадос, Бахамите, Тринидад и Тобаго, Белиз, Доминиканската Република и други, като места където английският е най-масовият език.В България, езикът на Шекспир е сред най-предпочитаните за изучаване, заради възможностите за реализация, която получават сънародниците ни. И все пак, хората в България, които говорят английски език изпъкват. Според анализ на Евростат повече от половината работещи българи не ползват нито един чужд език. Тенденцията обаче се движи към увеличаване на хората, говорещи втори език. С навлизането в работната сила на поколение Z (родените между 1995 г. и 2015 г.), които са силно дигитално ориентири и по-голям дял от тях учат и говорят втори език. В частност – масово изучават английски език.

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...