fbpx

Blog Details

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната равносметката? Какво е New Year’s Resolution?

След угощенията през почивните дни идва и моментът, в който започваме да правим равносметка за изминалата година, за това какво сме постигнали, какви сме били и какво ни очаква занапред. 

В дните на преход от една година към друга, милиони хора по света си обещават да влязат във форма, да се свалят излишните килограми, да изградят нови умения, да бъдат по-добри, да харчат по-малко пари, да намерят ново хоби, да пътуват повече, да прекратят вреден навик, да прекарват повече време със семейство и близки, да четат повече книги. 

Новогодишните обещания не са нещо никак ново. Още във Вавилон в навечерието на Новата година, хората правели обещания към боговете, да върнат взетите назаем вещи и борчове. Древните римляни пък започвали годината с обещания към бог Янус, на когото е кръстен месец Януари. Всяка година в края на коледния сезон рицарите от Средновековието подновявали своите клетви в рицарските добродетели – смелост, справедливост, милосърдие, щедрост, благородие, целомъдрие. 

Дали и доколко хората в миналото са спазвали своите новогодишни обещания, не можем да знаем със сигурност. Съвременни изследвания обаче сочат, че в днешно време само 46% от хората, които си поставят цели за Новата година, реално ги постигат. Това означава, че за съжаление повече от половината от нас тази година няма да спазим своите обещания. 

Разбира се има възможност да подобрим шансовете си! Ето какво препоръчват психолозите.

1. Настрой се психически за промяна

Със смяната на календарната година често решаваме, че можем да станем изведнъж други хора и да променим коренно навиците си. Това е изключително трудно и често е рецепта за провал. Преди да започнем да правим каквото и да е, нека направим стъпка назад и да помислим: Какви промени сме искали да направим с живота си през предходната година и дали сме успели? Защо не сме били изцяло успешни? Какво ни е попречило?

2. Постави си мотивиращи цели

Помисли какво наистина е важно за теб. Например, искаш да получиш повишение в работата си или да пътуваш повече. Тези неща наистина ли са важни за теб или си под влияние на други хора? 

3. Не си поставяй твърде много цели

Направи списък. Прегледай го отново. Махни тези цели, които реално не са особено важно за теб. Помисли, кои от тези цели са реалистични за постигане, с кои се чувстваш достатъчно уверен. И не забравяй, че е по-добре да планираш едно важно нещо, което наистина да изпълниш, от колкото твърде много по-дребни и незначителни неща, с които да не се справиш. 

4. Дефинирай целите си, така че да можеш да измериш успеха си

Искам да чета повече или да науча английски не означава нищо. Дефинирай конкретно: „Тази година ще прочета точно тези 20 книги“ или „Тази година ще напредна от ниво А1 до ниво B2 в английски език. 

5. Раздроби основните цели на по-дребни и лесни за постижение цели

Следвайки примера от по-горе, можеш да кажеш, че целта през януари е да прочетеш книга А и книга Б, през февруари книга В и книга Д и тн. По отношение на английския е, че всеки понеделник, сряда, петък и събота ще отделяш по 15 минути на приложението за учене на английски език на BELL и че до края на фервуари трябва да си стигнал до конкретен урок.

6. Направи график на този план и го запиши

Използвай календара на пощата или на телефона си, за да отбележиш кога и какво си планирал да свършиш. Ако е необходимо сложи аларма, която да те подсеща. Преглеждай календара си редовно.

7. Сподели целите си с друг човек

Когато направим публично обещание пред близките си, вероятността да го спазим е много по-голяма заради очакването, което те имат към нас. Ако откриеш някой, които иска да постигне нещо подобно, още по-добре. Можете да споделяте своя прогрес през годината и да се подкрепяте взаимно. 

Най важното е да не забравяме, че целите, които сме си поставили са наистина важни за самите нас и ще ни направят по-добри; да останем през цялата година с позитивна настройка спрямо тях; да не се опитваме да правим твърде големи промени или да ги правим твърде бързо; да започнем с промяната постепенно, стъпка по стъпка; да си оставим място за грешки. 

Успех! 

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...