fbpx

Blog Details

6 типично английски породи кучета

Кучетата са верни приятели на хората от няколко десетки хиляди години. От векове отглеждаме кучета, които да помагат в ежедневната работа на човек – да пазят стадата, да ловуват заедно с нас, да теглят товари и т.н. До преди малко повече от век и половина кучетата се разделяли по вид спрямо работата, която са можели да вършат, без външният им вид да е взиман предвид.

С разцвета на индустриалната революция настъпила огромна промяна в начина, по който се гледало на кучетата. През 19-ти век градовете на Великобритания започнали да се разрастват и съответно нуждата от нови хигиенни правила се увеличила. Селскостопанските животни били изхвърлени от градовете към селата. За разлика от прасетата, кокошките и козите обаче, кучетата останали и заживели заедно с хората и така се превърнали в домашни любимци. 

Образувала се нова и силна средна класа, сред която започнало да се популяризира едно интересно хоби – подбор на кучета спрямо характерни черти от външния им вид. Тези черти постепенно се кодирали и дали началото на първите породи кучета. Ето някои от тях, надлежно описани от онези първи киноложки клубове. 

Голдън Ритрийвър (Golden Retriever) 

Една от най-любимите семейни породи произхожда от Шотландия и за първи път е категоризирана в средата на 19-ти век. Тези мили и приятелски настроени кучета били селектирани, за да помагат на ловците с отстреляните птици, паднали във водоеми. От там идва и наименованието им – retriever (to retrieve – изтеглям, получавам отново, възвръщам си).

Английски сетер (English Setter)

Английският сетер е една от най-характерните британски породи кучета и историята им може да се проследи чак до 14-ти век. Името на кучето setter идва също от предназначението му, а именно да поставя/сочи (to set/to point) мястото на птиците по време на лов. За основоположник на породата се смята англичанинът Едуард Лаверак, чийто Понто и Олд Молл (old moll – стара уличница) са бащата и майката на първите кучета от официално признатата порода английски сетер. 

Английски булдог (English Bulldog)

Наименованието “Bulldog” се среща за пръв път през 1631 година. Тези кучета били използвани в популярна средновековна практика в Европа. Преди да бъдат заклани, биковете (bulls) били подлагани на нещо като бой с кучета (dogs). Вярването било, че така месото им ставало по-крехко и годно за консумация. Въпреки зловещия им произход, в съвременното описание на характера на породата фигурира следното: „уравновесени и мили, решителни и смели (не зли или агресивни), държанието им трябва да е миролюбиво и достойно“. 

Бийгъл (Beagle)

Бийгълът е също ловна порода тип хрътка, следотърсач, зайчар, но в днешно време страхотното им обоняние се използва също за откриване на забранени вещества от органите на реда. Благият им темперамент и игривост ги прави изключително подходящи и за терапевтични кучета.  Официално породата е регистрирана през 30-те години на 19-ти век. Смята се, че за пръв път наименованието бийгъл се среща около 1475 година. 

Йоркширски териер (Yorkshire terrier)

За разлика от повечето породи, селекционирани от богатите средна и аристократична класа, Йоркитата били създадени от работници във фабрики за памук и вълна в Йоркшър, Англия. Породата произхожда от три различни кучета – едно мъжко, наречено Олд Краб (old crab – стар рак), едно женско, наречено Кити (kitty – котенце) и още едно женско с неизвестно име. 

Корги (Corgi)

Днес това са едни от най-известните кучета в света и са сред любимците на кралица Елизабет II. За пръв път породата Уелско Корги е представена на киноложко състезание през 1925 година. Днес съществуват два вида корги – пембрук и кардиган.         

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...