fbpx

Blog Details

Леприконите от изумрудения остров

Продължаваме с нашата англоезична обиколка и с посещението на британските острови. Този път самолетът ни отвежда в Република Ирландия, домът на Свети Патрик, тъмната бира Guinness и леприконите. 

Още докато самолетът ти се снишава над Дъблин, ще забележиш колко тучен и зелен е градът. Разбира се, твърде вероятно е през поне част от почивката ти там да вали. В столицата на четирилистната детелина, между 150 и 200 дни в годината вали, но ако се екипираш с чадър или дъждобран, няма нищо страшно.  А ако все пак се намокриш, винаги можеш да се сгрееш с чаша ароматно ирландско кафе. 

Да, факт е, че ирландците са известни с любовта си към алкохолните напитки и ако си там, задължително трябва да отидеш в някой от многобройните пъбове, да опиташ типичните им ирландски уискита и да посетиш фабриката на Guinness, където освен да опиташ любимата на милиони хора по света тъмна бира, можеш да се запознаеш с технологията на производството й.

След като вече си загрял, време е за туристическа обиколка на някои от основните забележителности на града. Потопи се в историята на Ирландия, като посетиш Дъблинския дворец (Dublin Castle). В него се съхраняват артефакти от над 800-годишната история на града. Продължи разходката си към най-голямата църква в Ирландия – катедралата Свети Патрик, където освен да се полюбуваш на невероятната й архитектура, можеш да посетиш и гробът на Джонатан Суифт, автор на „Приключенията на Гъливер“. 

Говорейки за книги, няма как да не минеш и през библиотеката на колежа Тринити (Trinity College Library), едно от най-уникалните места в Дъблин. Построена между 1712 и 1732, известната „Дълга зала“ (The Long Room), напомня силно на джедайските архиви от Star Wars. 

Извън основните забележителности, ежедневно в Дъблин се организират стотици събития, което не е никак изненадващо. Това е най-младежкият град в Европа от гледна точка на населението му, като над 50% от хората са под 25 годишна възраст. 

Ирландците са много дружелюбни и с радост ще си поговорят с теб. Въпреки, че ирландският е официален език, почти всички основно използват английски. Акцентът им обаче, със сигурност ще те затрудни. Не се изненадвай и от непознатите думи, които ще чуеш. На Изумрудения остров, както поетично наричат зелена Ирландия, най-типичната и важна дума вероятно е Slainte (чете се слоонча) и означава „Наздраве“. 

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...