fbpx

Blog Details

Предизвикателство в поличка

Както обещахме, ето и първата страхотна дестинация, на която можеш да се насладиш, учейки английски с BELL.bg. Започваме със страната на гайдите, килтовете, чудовището от Лох Нес и уискито – Шотландия и по-специално нейната столица – Единбург. 

Пътуването от България до Шотландия може да бъде изключително достъпно. Някои от нискотарифните самолетни компании предлагат полети до там (напр. София – Единбург). Ако закупиш билет достатъчно рано, можеш да летиш за под 100 лева в двете посоки (понякога дори и по-малко). 

Единбург е малко средновековно градче с внушителна крепост и красиви гледки. Докато се разхождаш по улиците на стария град, никак няма да ти е трудно да се пренесеш в отминали времена и да си представиш конския тропот по криволичещите каменни улици или преминаващите рицари в блестящите им доспехи. 

Абсолютно задължително е да се качиш и разгледаш внушителния замък на Единбург (Edinburgh Castle), а от там да се разходиш по кралската миля (Royal Mile) до Дворецът Холирууд (Holyrood Palace). Кралската миля е осеяна със забележителности, които ще ти помогнат да се потопиш по-дълбоко в шотландската култура. 

Можеш да започнеш като посетиш дегустация на традиционни шотландски уискита. След това да обиколиш Mary King’s Close (букв. затвореното място на Мери Кинг), редица улички, съществуващи от векове, които се намират под сградите на Кралската миля и за които се смята разбира се, че са обитавани от призраци. В близост можеш да разгледаш красивата катедрала Свети Джайлс, построена през 1124 година. 

Ако си по-смел/а, за обяд можеш да хапнеш в някой от многобройните традиционни пъбове и да опиташ най-типичното шотландско ястие – haggis. Хагис са нещо като кюфтенца от овнешки карантии (сърца, дробчета и други), лой и овес, овкусени с лук и подправки. Сместа се пълни в овнешко шкембе и сeпържи. Стабилен обяд, който ще ти помогне да се пребориш със студения шотландски вятър. След като хапнеш, можеш да се отправиш на лека разходка из Тронът на Артур (Arthur’s Seat), затихнал вулкан, превърнал се в парк и любимо място за спорт и отдих за жителите на Единбург. 

По отношение на английският, няма да те лъжем, но вероятно ще имаш доста проблеми. Дори и за хора, за които той е майчин, шотландците говорят нещо тотално неразбираемо. Но не се притеснявай, те са достатъчно гостоприемни и със сигурност ще се опитат да ти обяснят всичко бавно и внимателно. 

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...