fbpx

Blog Details

С кого можеш да си говориш на английски?

В света в момента живеят около 7,5 милиарда човека, като около 1,5 милиарда от тях говорят английски. Можем спокойно да заключим, че 20% от световното население знае до определена степен английски. За по-голямата част от тези хора английският не е майчин. Всъщност като роден език го определят около 360 милиона. 

Кои са държавите, в които английският е официален език? 

В момента съществуват 55 суверенни държави, в които английският е официален език. Разбира се по-голямата част от тях са бивши Британски колонии, но не всички. Знаеш ли например, че Руанда, където английският е официален език, всъщност е бивша белгийска колония? Друг пример е Камерун, само част от който е бил под британско управление. Филипините пък са били испанска, за кратко американска и последно японска територия, но официалните езици са филипински и английски. 

В 27 не суверенни, но автономни територии, английският е официален език, макар и не винаги да е основният говорим от населението. Такива са например Хонконг (специален административен район на Китай), където се говори основно кантонски език (от китайската езикова група); в Пуерто Рико (с официален статус – свободно присъединила се държава към САЩ) – испански; на остров Кюрасао (автономна част на Кралство Нидерландия) – холандски. И в трите територии английският е официален и се изучава в училище. 

И това не е всичко. В части на някои държави, в които официално и традиционно се говори друг език, английският е основен за по-голямата част на населението. Пример е колумбийската островна група Сан Андрес и Провиденсия. 

Английският изобщо не изглежда да залязва и да напуска позицията си сред най-използваните езици в света. Той е водещият език за международна комуникация и може да се нарече спокойно лингва франка в цял свят. Той е сред официалните езици за комуникация на ООН, Европейския съюз, НАФТА, Африканския съюз, Съюза на южноамериканските нации и тн. 

В заключение можем да кажем, че английският е крайно необходим, ако искаш да пътуваш, учиш в чужбина или да работиш с чужденци, без значение какъв е техният майчин език. Шансът е комуникацията с тях да върви на английски, а най-лесният и удобен начин да го научиш е с приложението BELL.bg

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...