fbpx

Blog Details

В кои европейски държави се говори най-много английски?

На този въпрос, съвсем логично вероятно ще отговориш Великобритания или Ирландия, в които английският е официален език. Но на стария континент те далеч не са единствените, които знаят английски. Много други европейци са избрали да учат английски като втори език. Ето 10-те държави в Европа (извън тези, в които той е официален), чийто жители говорят най-много английски.

10. Белгия

На белгийците явно не им стигат три официални езика – френски, немски и холандски, ами знаят достатъчно английски, че да станат част от тази класация. Погледнато така, изобщо не е изненада, че Европейската комисия, Съвета на Европа и Европарламента се намират в Брюксел.

9. Полша

Повече от 17 нобелови награди са присъдени на хора с полско потекло. От Полша идват Коперник, Мари Кюри, Папа Йоан Павел II, Шопен, Роман Полански и още много световноизвестни личности. Определено поляците не обичат да си губят времето и залягат над учебниците, включително и по английски.

8. Австрия

За Австрия казват, че площта й е много по-голяма от това, което изглежда, защото е по-висока, отколкото широка. Освен с невероятните Алпи, родината на операта може да се похвали и с интелигентното си население, голям процент, от което знае английски. 

7. Германия

Като най-гъсто населената страна в Европа, за германците е страхотно постижение, че такъв голям процент от тях знаят английски. Няма как да бъде по друг начин за една от най-развитите икономики в света.

6. Люксембург

Населението на една от най-малките суверенни държави в Европа е и доста амбициозно, с което си печели шесто място. Въпреки размера си, херцогството е втората най-богата държава в света, където минималната работна заплата е 1923 евро. 

5. Финландия

Най-щастливото население в света е на пето място в тази класация. Явно финландците освен сауната и северното сияние обичат да учат и чужди езици. Не трябва да забравяме, че Дядо Коледа все пак живее там, а на него са му нужни много добри лингвистични познания.

4. Норвегия

Фиорди, нобелови награди, сьомга – няма как веднага да не се сетим за следващата скандинавска държава – Норвегия. Към типичните неща за нея вече можем да добавим, че населението й владее английски особено добре. 

3. Дания

Оказва се, че наличието на кралско семейство в тази скандинавската държава не единствената прилика с Великобритания. Всъщност датчаните знаят английски доста добре, с което си печелят трето място.

2. Швеция

Петата държава по площ в Европа, също монархия, е втора по отношение на това колко добре владе английски населението й. Освен световно известните АББА и огромна популация от лосове, шведите имат още много, с което да се похвалят. 

1. Холандия 

Още едно популярно нещо за страната на лалетата, вятърните мелници, дървеното сабо и червените фенери се оказва талантът на населението в чуждите езици. Браво на холандците за първото място.

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...