fbpx

Blog Details

Защо да научиш английски отнема толкова време? – Част III

Регионални диалекти

Всички езици имат своите регионални диалекти, които затрудняват дори местното население. Ако не вярваш, опитай се да разбереш/преведеш нещо от традиционен трънски диалект. 

В английския можем да открием огромна разлика не само между американския, британския, канадския, австралийския, новозеландския или южноафриканския например, но и сериозни разминавания между различни региони в самите САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия или Южна Африка. 

В Щатите и Австралия биха казали The class is happy, докато британците биха казали The class are happy. В САЩ ще кажат I’d forgotten или I learned it, докато австралийци и британци биха казали I’d forgot или I learnt it. Австралийци и британци използват много често глаголното време Present perfect, а американците в същите ситуации биха предпочели Past simple. Така, за да кажат, че вече са вечеряли, първите биха казали I have eaten dinner already, а вторите – I ate dinner already.

Да разгледаме Обединеното кралство. Ако си роден в Лондон и общуваш основно с хора от Лондон, твърде вероятно е да разбираш много трудно, някой от Кардиф или Глазгоу. Проблемите ти обаче няма да бъдат само в Уелс и Шотландия, но и с други част на самата Англия. 

Труден ли е наистина английският?

Изучаването на чужд език винаги е предизвикателство. Ако вече знаеш един или два, вероятно ще ти е по-лесно да научиш и трети. По-опитните биха казали, че английският е сред по-лесните западни езици в сравнение с френски или немски например, а какво остава за финландски. Спрямо източните езици е достатъчно да помислим за японски, китайски и дори арабски или иврит. Знаеш ли, че писменият и говоримият японски се различават значително и има три различни системи за писане, включително 2000 – 3000 знака, които трябва се запаметят наизуст. В сравнение с това английският е направо песен!

Да знаеш чужд език е богатство, а английският в днешно време е почти задължителен. Възможността за комуникация с други хора не е единственото му предимство. Според редица изследвания, изучаването на чужд език, без значение в каква възраст, подобрява различни мозъчни функции и когнитивни способности. 

Всичко зависи от теб!

Някои хора имат естествена склонност към езиците и ги учат бързо. Децата разбира се усвояват новите езици много по-лесно от възрастните. Без значение на каква възраст си обаче, английският език не е толкова труден. Просто трябва да започнеш и да свикнеш с него. С приложението BELL.bg това може да стане много лестно. 

Ако искаш да научиш английски език, присъедини се към BELL.bg!

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...