fbpx

Blog Details

Голямата борба за Хелоуин

Днес за поредна година улиците ще бъдат завладени от малки и големи вещици, духове, зомбита и всякакви други реални и приказни същества. Днес е Хелоуин. И докато из интернет върлува ожесточена свада между поддръжници и врагове на този празник, ние от BELL искаме да ти разкажем историята му.  А тя е доста по-древна и объркана, отколкото си мислиш… 

Традицията се корени в древен келтски празник от преди повече от 2000 години, обозначаващ края на лятото, прибирането на реколтата и началото на тъмната и студена зима. За келтите това било началото на Новата година, която те празнували на 1-ви ноември. Те вярвали, че в навечерието на празника (31-ви октомври) границата между смъртта и живота се размивала и мъртвите души се завръщали на земята. За да отбележат този момент, друидите палели големи огньове, в които принасяли в жертва растения и животни, като дар за келтските богове. По време на празника, хората се маскирали в животински кожи и предсказвали бъдещето. 

След като римската империя превзема земите на келтите (днешна Ирландия, части от Великобритания и северна Франция) келтската традиция постепенно започва да се свързва с римския празник на мъртвите, празнуван в края на октомври. 

През 609 година папа Бонифаций IV определя 13-ти май ден, в който да се почита делото на всички великомъченици. В последствие папа Григорий III измества празника на 1-ви ноември и го определя ден за почитане на всички светци. 

До края на девети век християнството се установило трайно в келтските територии. В опит да се противопостави на езическите традиции, църквата определила 2-ри ноември за празник на Вси Светии (на английски All-hallows), който се почитал по много подобен начин на древната келтска Нова година – палели се огньове, хората се обличали като светии и ангели. Нощта преди празника, наричали All-hallows Eve, откъдето произхожда и съвременното име на празника Halloween. 

Ето и няколко интересни факта за днешния празник. Знаеш ли например, че 25% от всички сладки и бонбони в САЩ се продават именно на Хелоуин. Освен това все повече и повече хора маскират на този ден не само себе си, но и своите домашни любимци. През 2017 в САЩ това са 16%, а през 2018 цели 20%.  

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...