fbpx

Blog Details

Калифорния: Златния щат

В предния ни пост ти представихме една от най-перфектните градски среди, в която можеш да практикуваш английския си. Днес, със създателите на приложението за учене на английски език BELL, ще те отведем на топло и слънчево място, където можеш да се насладиш на красиви плажове, градска култура и много звезден блясък – златният щат Калифорния. Пътешествието ни започва от залива на Сан Франциско или както местните наричат района – the bay area.

Ако си късметлия, има шанс времето да е топло и слънчево. Това е само ако имаш късмет. Противно на очакванията на незапознатите, за разлика от цялата останала част на Калифорния, времето в Сан Франциско (на кратко Фриско) е доста капризно и променливо. От приятните максимални за района 22 – 23 градуса, температурата рязко може да падне, да завали дъжд или дори суграшица. 30 км на юг, север или изток вероятно обаче времето ще е все още страхотно. 

Зажаднели за красиви морски гледки се отправяме на разходка към морската гара и от там към доковете. Задължително спираме на известния кей 39 (Pier 39), дом на група тюлени, появили се изненадващо през 80-те години на миналия век. Самият док днес се е превърнал в туристическа атракция и е пълен със заведения и магазини, а тюлените все още си живеят там необезпокоявани от туристи. Срещу теб можеш да видиш острова със затвора Алкатрас, в който се развива действието на филма с Клинт Истууд.

Малко след това е и „Рибарското пристанище“ (Fisherman’s Wharf), където в миналото рибарите са изваждали пресния улов. Естествено, именно там е мястото, където можеш да хапнеш вкусна морска храна и да опиташ известната за района мидена супа – Clam Chowder, поднесена в хлебче. 

Вземи под наем колело или електрически скутер. Карайки още по крайбрежието, ще стигнеш първо до квартала с яхтеното пристанище (Marina Districts), пълен със заведения и барове. От там продължи до Голдън Гейт Парк (Golden Gate Park), а от там и до самия мост Голдън Гейт (Golden Gate). 

Следваща спирка е улица Ломбард, по-известна като най-кривата улица в света. По време на градската си обиколка, задължително вземи известната въжена линия (Cable car), за да не изкачваш стръмните градски склонове пеша. 

Туристическата ти обиколка не свършва тук. Остава ти да посетиш националния парк Муир Уудс (Muir Woods National Monument), за да видиш най-високите и големи живи организми в света. Това са гигантските секвои, които местните наричат redwoods. Паркът се намира съвсем близо на север от Сан Франциско и можеш да отделиш цял ден за разходки и пикник в него. Ако си любител на виното, не можеш да пропуснеш долините Санома и Напа, известни с едно от най-хубавото вино в света.

На юг от Сан Франциско можеш да посетиш хип курорта Санта Круз или да се разходиш по “Улица консервна” (Cannery Row) в Монтерей, увековечена в романа на Стайнбег. Продължи още надолу по пътя Калифорния 1, за да се насладиш на уникалните гледки, отвесни скали и диви плажове на Биг Сър (Big Sur).

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...