fbpx

Blog Details

Градът, който никога не спи

Ако ти се пътува малко по-далеч и извън континента, следващата задължителна дестинация за теб е Ню Йорк. Градът, който никога не спи, е перфектно място да практикуваш английския, който си научил/a с BELL. Отдели си достатъчно време, защото полетът е дълъг (поне 11-12 часа в зависимост от престоя на свързващото летище). 

Отседни в Манхатън и няма как още с първия си изгрев да не ахнеш при гледката на този уникален град. Започни обиколката си с ранна разходка из Central Park. Повярвай ни, заради часовата разлика със сигурност ще се събудиш рано. На път за парка вземи голямо кафе и задължително типичния за Ню Йорк бейгъл (bagel), който да хапнеш с удоволствие, наслаждавайки се на събуждащия се парк. 

Истинската романтика на Central Park е именно в тези ранни часове малко след изгрев слънце, когато там можеш да видиш единствено спортуващи нюйоркчани. След 10:00 – 11:00 часа паркът започва да се пълни с тълпи туристи, с хора предлагащи разходки с файтони, сладоледи или сувенири и става много трудно да усетиш магията на това уникално място. 

Разходи се из Upper Manhattan и виж Columbus Circle и единственото авеню в Манхатън, което върви по диагонал – Бродуей. От там можеш да се отправиш пеша към Rockеfeller Center и да видиш катедралата St. Patrick. Мини по 5-то авеню и разгледай красивите витрини на магазините. Там ще видиш и Тръмп Тауър, извисяваща се над небезизвестния магазин за бижута Tiffanies (да точно този от филма с Одри Хепбърн). 

Гмурни се в тълпите от хора на вечно живия Times Square. В единият му край ще видиш разположени няколко будки, от които можеш да си купиш изостанали билети за представленията на Бродуей на половин цена. 

Продължи разходката си към библиотеката на Ню Йорк и известната централна гара (Central Station), която вероятно си виждал/а многократно в различни холивудски филми. Ако не си го направил/а вече, можеш да хапнеш едни от най-вкусните бургери в някой от ресторантите на Shake Shack. Най-типичният и любим на нюйоркчани е този на Мадисън Скуеър Парк (Madison Square Park). 

Ако все още имаш енергия, можеш да се върнеш малко нагоре и да се качиш на един от най-красивите небостъргачи в света и абсолютно инженерно чудо за своето време, увековечен във филма Кинг Конг – Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building). Ню Йорк дава възможност да се качиш на много небостъргачи, от които да се насладиш на гледката на града, но за нас най-хубавата обсерватория е именно тази, защото се намира в сърцето на Манхатън и от нея можеш да видиш целия град на 360 градуса. 

Следващата спирка в разходката са мемориалът за загиналите на 11-ти септември и новият световен тъговски център, кулата Уан Уърълд (One World), построена в близост до тях. Продължи към световния финансов център и Ню Йоркската стокова борса на Уол Стрийт (Wall Street). Потъркай рогата на Атакуващия бик (Charging Bull). От там можеш да се отправиш към ферибота за Стейтън Айланд, от който можеш да се насладиш на гледката, която са виждали стотици хиляди имигранти, тръгнали към новия свят в търсене на по-добър живот. Градският ферибот е напълно безплатен и не ти е необходим билет за него, така че не се поддавай на многобройните продавачи на туристически екскурзии, които ще те наобиколят веднага. На връщане и докато си все още в близост можеш да се разходиш по красивия Brooklyn Bridge.  

Разбира се Манхатън има още хиляди неща, които задължително трябва да разгледаш – да се разходиш по The High Line, популярен парк създаден върху стар железопътен мост, който ще те отведе до един от най-posh кварталите в момента – Chelsea. Там живеят много изгряващи звезди – модели, актьори, футболисти, а в многобройните заведения там несъмнено ще срещнеш представители на нюйоркския хайлайф. Хубаво ще е да посетиш поне някои от най-големите и прочути музеи в света – Metropolitan, Museum of Modern Art, Guggenheim, American Museum of Natural History и т.н. Имай предвид, че за да разгледаш всеки от тях ще ти е нужен поне един ден.

Също така не забравяй, че Ню Йорк не е само Манхатън. Разходи се из Дъмбо и из нашумелия в последните години квартал Уилямсбърг в Бруклин, посети зоологическата градина в Бронкс и тн. 

Нюйоркчани обичат своето лично пространство и не очаквай от тях да те заговорят и дори поздравят, когато се разминавате по стълбите или в асансьора. Ако обаче се загубиш или имаш нужда от помощ, със сигурност ще се намери кой да се отзове.

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...