fbpx

Blog Details

Няколко разлики между САЩ и Великобритания

САЩ и Великобритания са доста близки и очевидно между тези две държави има доста прилики. Повече от 1,3 милиона британци живеят в САЩ и близо 200 000 американци живеят във Великобритания. Въпреки непрестанния контакт на хора от тези две държави и споменатите прилики, съществуват много разлики. Ето някои от тях.

1. Отпуски, почивки и ваканции 

Подобно на нас, британците получават средно около 20 дни платен отпуск на година, с възможността да вземат допълнителни неплатени дни. В САЩ дори 10 дни се считат за щедро предложение. Независимо от малкото дни обаче, само 24% от американците взимат цялата си отпуска, като много предпочитат да останат на работното си място. 

2. Смесители за вода

За разлика от останалата част от Европа и от САЩ, Великобританците продължават да обичат отделните чучури за студена и топла вода. Дори в съвременни и модерни сгради, не признават удобствата на смесителя и предпочитат традиционния начин на смесване на водата директно в умивалника. 

3. Оръжия 

В ръцете на гражданското население на САЩ има около 393 милиона оръжия, което е 4 пъти повече от оръжията в ръцете на военните и 400 пъти повече от тези в полицейските им органи. Във Великобритания пък имат едни от най-стриктните закони в света по отношение на притежание на оръжия и е изключителна рядкост за обикновените граждани да притежават или дори да искат да притежават такива. 

4. Комуникация с непознати

В САЩ е напълно прието да започнеш приятелски разговор с непознат в градския транспорт, в който да споделиш подробности свързани с личния си живот, планове за почивка, поддръжка на къщата и други. Британците са като цяло по-обрани и подобна непотърсена близост по-скоро би ги напрегнала и притеснила. 

5. Посока на движение

35% от държавите в света карат от „грешната“ страна на пътя и една от тях е Великобритания. Всъщност исторически това е била оригиналната страна, когато хората са се придвижвали основно пеша, на кон или с малки каруци. Смята се, че това идва от войниците, за които е било по-удобно свободната им дясна ръка, с която държат мечовете си, да бъде от към движението в случай на атака. През 1908 г Хенри Форд пуска в движение така известния модел Т, като слага седалката на водача в ляво, а вратите за изход на пасажерите от дясно. Именно тогава много държави променят посоката трайно посоката на движение, но не и британците, които категорично отказват да променят посоката на движение. 

Без значение какви са разликите между тези две държави обаче, благодарение на общия език обменът на хора между Великобритания и САЩ е непрестанен. Вече и ти можеш да го научиш с приложението BELL.bg

Повече за английския език

Нашия БЛОГ

Забавни и интересни статии

Тест за кариерно ориентиране – част 2

Време е и за втора част от нашия забавен ...

Наистина ли английският е най-масовият език на планетата?

Този въпрос изглежда лесен, но и тук има ...

Тест за кариерно ориентиране – част 4

Ето и последния модул от нашия кариерен ...

Тест за кариерно ориентиране – част 3

Ако в предните два модула не си открил св...

Тест за кариерно ориентиране

В живота на повечето хора се е случвало д...

5 полезни неща, които да свършиш сега

1. Запиши се на онлайн курс Карантината е ...

Време е да поговорим

Къде можеш да практикуваш английския си ...

Легендата за Свети Валентин

Наближава 14-ти февруари и започва големи...

Южна Африка: една вълнуваща дестинация

Ако се чудиш защо трябва да научиш англи...

5 типично британски неща за правене

Да сложиш чайника да загрява – Putting the ...

Какво планираш за себе си през 2020 година?

Какво идва след  следпразничната р...

Шареният цвят на английския език

Ако някой е „бял като сирене“, вероятно ...